DULCEATA  DE  CIRESE  AMARE  - RETETA

Portii: aproximativ 2 kilograme

Timp de preparare: 120 de minute

Ingrediente:
  • 1,3 kilograme de cirese amare
  • 1 kilogram zahar
  • 1 lamaie
Preparare:

  1. Spalati si alegeti fructele. Aruncati fructele lovite tare sau stricate.
  2. Extrageti zeama de lamaie.
  3. Rupeţi codiţele şi scoateţi sâmburii cireşelor cu partea specială a presei de usturoi. Puteţi folosi şi o frigăruie metalică, o andrea sau o sârmă de oţel inoxidabil.
  4. Puneţi cireşele fără sâmburi direct în oala de fierbere (3-4 litri). Stropiţi-le pe măsură ce le adăugaţi cu zeamă de lămâie pentru a nu se oxida.
  5. Adăugaţi zahărul pe măsură ce adăugaţi cireşele.
  6. Amestecaţi fructele cu zahărul şi zeama de lămâie.
  7. Puneţi oala la foc mic, preferabil pe o plită (nu direct pe flacără).
  8. Fierbeţi amestecând treptat aproximativ 1 oră până când dulceaţă face spumă şi fructele plutesc la suprafaţă.
  9. Culegeţi spuma cu o spumieră şi luaţi oala de pe foc.
  10. Turnaţi dulceaţa în borcane cu filet.
  11. Întoarceţi borcanele cu capul în jos şi acoperiţi-le cu pături groase pentru a determina formarea vacuumului.
Intrebuintare: clatite, gauffre, budinca, papanasi cu smantana, inghetata, tarte, lichior, serbet, strudel, etc.


POVESTEA  CIRESELOR

Ciresele fac parte din familia Rozaceelor, alaturi de migdale, piersici, caise si prune. Se presupune ca Romanii le-au descoperit in Asia Minor in jurul anului 70 i.e.n., dar le-au introdus in Britania de-abia in primul secol al erei noastre. In lucrarea sa "Istoria plantelor", Theophrastus, un botanist precoce si protejatul lui Aristotel, spune ca ciresele erau cunoscute grecilor de secole intregi. Istoricul Pliniu cel Batran scrie mai tarziu ca Lucullus, un general roman decadent, a adus fructele in Italia in anul 74 i.e.n. si s-a sinucis cand a realizat ca rezerva sa de delicatese dulci este pe sfarsite. Desigur, nu este decat o legenda, dar acest lucru nu inseamna ca nu putem aprecia pe cineva care ar face atata tam-tam pentru una dintre cele interesante recompense ale naturii.

Cativa lideri influenti (George Washington, Thomas Jefferson si scriitorul Henry David Thoreau) au avut o relatie speciala cu ciresele, crescand plantatii intregi pe mosiile lor.

Gropi cu cirese au fost descoperite in pesteri din Epoca de Piatra. Poate atunci cand nu erau ocupati sa tina piept mastodontilor, stramosii nostri isi savurau vanatul, utilizand ciresele pe post de condiment.

Rusii se bucura de cirese confiate in ceaiul lor; nemtii le distileaza in coniacul lor. Multi le folosesc in tot felul de deserturi sau creme, ca garnitura la cocktail-uri, uscate si facute cubulete in salate, presarate peste branza moale, s.a.m.d. Intrebarea nu este ce poti sa faci cu ciresele, ci mai degraba ce nu poti...

CHERRY  FACTS


  • Echivalentul din limba germana pentru cuvantul "cireasa" este "Kirsch" si provine de la "Karshu", denumirea primelor cirese care au crescut in Mesopotamia.
  • In Australia, sezonul cireselor are loc in perioada Craciunului.
  • Michigan produce 75% din cantitatea de cirese, la nivelul Statelor Unite. Traverse City este considerat Capitala Mondiala a Cireselor. (P.S. : Vreau si eu acolo!)
  • Pe langa minunatul fruct, ciresul este apreciat si pentru florile sale incantatoare, in special in Asia. In japoneza, florile de cires se numesc "sakura".
  • Spre deosebire de alte fructe din aceeasi familie, ciresele nu se mai coc, daca sunt luate din pom.
  • Cautati ciresele care sunt carnoase si viu colorate. Evitati-le pe cele cu pete sau care sunt tari la atingere.
  • Ciresele sunt foarte perisabile. Durata lor de conservare este de 4 zile la frigider.
  • De asemenea, ele pot fi congelate, insa nu trebuie dezghetate inainte de utilizare, deoarece isi pierd din proprietati.
  • Frunzele produse de cires sunt otravitoare, la fel ca cele de cais si prun.

CIRESELE  AMARE  SI CALORIILE
 
Calorii
50 kcal/100g
Grasimi
0g/100g
Grasimi saturate
0g/100g
Grasimi polinesaturate
0g/100g
Grasimi mononesaturate
0g/100g
Sodiu
0mg/100g
Colesterol
0mg/100g
Carbohidrati
12g/100g
Fibre
2g/100g
Zaharuri
8g/100g
Proteine
1g/100g

      
CIRESELE  AMARE  SI  SANATATEA


  • Sunt fructe cu multi antioxidanti, compusi care protejeaza celulele creierului de imbatranire
  • Sucul de cirese amare si ciresele amare uscate au chiar mai multi antioxidanti decat coacazele si sunt mai puternice decat vitamina E.
  • Conform American Chemical Society, consumul a 20 de cirese amare pe zi poate oferi aceeasi ameliorare a durerii pe care o obtii dupa ce iei o Aspirina sau un Nurofen.
  • Reduc durerea, inflamatiile si protejeaza impotriva cancerului la san si de colon.
  • Aceste efecte se datoreaza nutrientilor vegetali aflati in cirese, numiti si antocianine. Cu cat ele au o culoare mai inchisa, cu atat mai mare este continutul de antocianine.
  • Ciresele amare sunt, de asemenea, singura sursa naturala de melatonina, un antioxidant puternic, cu proprietati imunomodelatoare.
  • In plus, ele au compusi ce protejeaza impotriva bolilor neurodegenerative.
  • Ciresele amare sunt bogate in vitamina C, dar si in potasiu, magneziu, fier si fibre.


SA  AVETI  POFTA !

| | edit post